Veiligheid & Technologie

Extremely safe

De Europese veiligheidsnorm is wel het minste waar EMMA werkschoenen aan moeten voldoen; EMMA's eigen veiligheidseisen gaan meestal nog een stuk verder. Emma werkschoenen worden getest en gecertificeerd door de Nederlandse en Duitse TÜV Rheinland en het Britse SATRA instituut, maar het belangrijkste zijn de extreme testen die EMMA zelf uitvoert. EMMA heeft zelfs een hele reeks eigen tests ontwikkeld, waarbij zij de werkschoenen buitengewoon intensief gebruiken en misbruiken. Pas als een werkschoen alle testen heeft doorstaan, is hij klaar om gedragen te worden.

EMMA test de zolen, bovenmaterialen en neuzen door ze bloot te stellen aan trek- en duwkrachten. EMMA plaatst de werkschoenen op speciaal ontworpen machines die de dagelijkse slijtage en het lopen van honderden kilometers simuleren. EMMA stelt de veters bloot aan trek- en slijtagekrachten en testen hun brandwerendheid. Daarnaast stelt EMMA de werkschoenen bloot aan allerlei chemicaliën om hun bestendigheid tegen deze stoffen te testen. Kortom, Emma gaat tot in het extreme om er zeker van te zijn dat EMMA werkschoenen extreem veilig zijn.

Hydro control

Elke EMMA werkschoen en laars is ontworpen om je voeten droog, comfortabel en veilig te houden. Of het nu een S1, S1P, S2 of S3 EMMA werkschoen is. Dit is EMMA's basisfilosofie bij alles wat zij doen. EMMA zolen zorgen ervoor dat je minder actie hoeft te ondernemen om dezelfde bewegingen te maken. Dit betekent dat je minder warmte in de werkschoen genereert, waardoor je voeten drastisch minder transpireren.

Vochtafvoer

Tijdens een normale werkdag, zal de gemiddelde voet voldoende vocht verliezen om een borrelglas mee te vullen (bij het dragen van ondermaatse werkschoenen kan het zelfs aanvoelen alsof je er een fles mee kunt vullen). Emma’s Hydro-Tec® technologie voert vocht van de voet weg. Door Hydro-Tec® kan het vocht door de voering van de werkschoen worden geabsorbeerd, verspreid én vrijwel direct verdampen.

Voor maximale bescherming tegen vocht, raadt EMMA aan EMMA werkschoenen in combinatie met EMMA sokken te dragen. Emma’s Hydro-Dry® sokken zijn voorzien van de befaamde Coolmax® technologie. Vier microkanalen voeren vocht van het voetoppervlak weg die samen met Hydro-Tec® zorgen voor een maximaal droog en comfortabel gevoel (ontdek meer over Hydro-Dry® op pagina 110). Hydro-Tec® zorgt ervoor dat interne waterdamp gemakkelijk en efficiënt kan ontsnappen. Het is de beste combinatie om je comfortabel en op je werk gefocust te houden.

Om de werkschoenen weer in optimale conditie te krijgen, plaats je ze ongeveer 8 uur (bijvoorbeeld een nacht) in een droge, goed geventileerde ruimte. Daarna zijn ze weer als nieuw.

Houdt vocht van buiten tegen

Sympatex® biedt een poriënvrije en water- en wind dichte laag die het binnendringen van vocht, in welke vorm dan ook, afstoot en weerstaat. IJs, regen, smeltende sneeuw en vocht worden zelfs na vele maanden van gebruik afgestoten. Natte, koude voeten kunnen leiden tot vermoeidheid en dat brengt onacceptabele veiligheidsrisico’s met zich mee.

Volgens Europese normen is een materiaal waterdicht als het een waterkolom van 1300 mm kan weerstaan. Een Sympatex® membraan weerstaat meer dan 45000 mm! Bij Emma doen ze geen concessies, daarom biedt Emma werkschoenen en laarzen met Sympatex® én Hydro-Tec® ineen. Er is geen betere combinatie om je voeten droog te houden.

Balance

Een gelijke verdeling van het lichaamsgewicht tussen de voor- en achtervoet is essentieel. De ontwerpen van een EMMA werkschoen en zool zijn gericht op een optimale positie van de voet om het contact met de vloer te maximaliseren en zo de algemene balans te verhogen.

Balans tijdens het lopen

De afgelopen jaren heeft EMMA duizenden individuele voetscans onderzocht. Hierdoor weet EMMA precies waar de belangrijkste drukpunten van de voet zitten. Deze kennis hebben zij toegepast bij het ontwikkelen en perfectioneren van Emma's eigen zoolontwerpen. Verschillende EMMA zolen bieden verschillende soorten grip voor talloze werkomstandigheden, binnen en buiten. Ongeacht het oppervlak zorgen alle zolen voor optimaal contact tussen vloer en werkschoen. Dit is wat EMMA verstaat onder de ‘perfecte balans’ - het punt waarop beweging minimale inspanning vereist.

EMMA werkschoenen en laarzen verminderen ook pronatie, het naar binnen kantelen van de voet. Pronatie kan ongemak, pijntjes, knieproblemen en zelfs pijn in de onderrug veroorzaken. Een optimale positionering van de voet is van groot belang, ongeacht of de drager lange tijd loopt of juist stilstaat. De perfecte werkschoen zool biedt comfort en ondersteuning aan de onderkant van de voeten en levert energie waar die het meest nodig is.

Balans tijdens het staan

Je voeten dragen je volledige lichaamsgewicht. Omdat je lichaam de zwaartekracht tegenwerkt, levert dit spanning op in je voeten en benen. Dit kan leiden tot spier- en bloedsomloopproblemen, tenzij je werkschoenen of laarzen anatomisch zijn ontworpen om je gewicht te verdelen. Een correcte zoolconstructie zorgt ervoor dat de binnenschoen onder druk niet doorzakt, maar ondersteuning en energie blijft geven. Een bredere ‘teenruimte’ aan de neus van de werkschoen is bedoeld om gezwollen voeten aan het einde van de werkdag of -nacht de nodige ruimte te bieden.

Contact management

Contactmanagement is de term die EMMA gebruikt voor de hoeveelheid grip op verschillende oppervlakken, in verschillende werk- en weersomstandigheden. Precies zoals er een ideaal bandprofiel bestaat voor het rijden op een vlakke, droge onder grond, bestaat er ook een perfect zoolontwerp. Emma werkt continue aan nóg beter contactbeheer door haar zoolprofielen, constructies en materialen steeds verder te perfectioneren.

Gripforce® duo

GripForce® Duo is een ideale zool voor werkzaamheden in de bouw en landbouw, waarbij je veel tijd buiten doorbrengt. Een unieke samenstelling van zoolprofiel en rubber zorgt voor veel grip en biedt aanzienlijk hoge antislip en tractie op gladde oppervlakten.

De vorm en het ontwerp van de zool bepalen het ver mogen om modder, sneeuw, grit en andere materialen af te weren. Brede conische groeven in het zoolprofiel aan de onderkant van de werkschoen zorgen ervoor dat het meeste vuil op de bouwplaats of het veld achterblijft. De zoolinkepingen met meervoudige gripfunctie zorgen bij verschillende drukpunten voor een goed contact met de vloer. Hierdoor beweeg je op een natuurlijke manier en kun je zelfs de meest veeleisende klus aan, ongeacht de weersomstandigheden. De energiezone minimaliseert energieverlies en vermindert stress en spanning op de gewrichten. Hiervoor past EMMA een unieke schokabsorberende technologie toe.

Gripforce® easy twist

Deze zool garandeert perfecte antislip bij de meeste werkomstandigheden binnen. Dankzij zijn unieke ontwerp behoudt de Easy Twist zool zijn grip, zelfs bij natte en vette vloeren. Easy Twist zolen blijven veel langer in contact met de vloer dan standaardzolen, óók tijdens een stevige wandeling of sprint (tijdens een noodgeval in het ziekenhuis bijvoorbeeld).

De Easy Twist zone zorgt voor meer stabiliteit en veiligheid bij het uitvoeren van plotselinge bewegingen en manoeuvres. Plotselinge wendingen zijn mogelijk met nog minder energieverbruik. Uit tests blijkt dat met de EMMA Easy Twist zool het statisch draaimoment met 35% gereduceerd wordt, wat zorg draagt voor minder spanning op gewrichten met een verminderde kans op blessures.