Historie EMMA Werkschoenen

In de jaren ’20 wordt steenkool niet alleen gebruikt om huizen te verwarmen, het is ook brandstof voor de zware industrie. De vraag naar steenkool is ontzettend hoog en het delven ervan één van de gevaarlijkste banen ter wereld. Elke dag kunnen de mijnwerkers te maken krijgen met explosies, brand, instortingen, overstromingen en verstikking.

Het risico op dit soort ongelukken is echter niet het enige waaraan de mijnwerkers bloot staan. De mijngangen zijn erg krap, waardoor de mijnwerkers het grootste deel van de dag op hun knieën of ineengedoken aan het werk zijn. Dit leidt op termijn vaak tot chronische gezondheidsklachten. Gevoed door alle gevaren en gezondheidsproblemen, wordt er in 1918 een fonds opgericht voor invalide mijnwerkers. Er wordt echter al snel een veel te groot beroep op gedaan, waardoor het fonds het bijna begeeft. De Nederlandse Staatsmijnen (DSM) besluit initiatieven te starten om voormalige mijnwerkers aan geschikt alternatief werk te helpen.

Een gespecialiseerde werkschoenenfabriek, die zich toelegt op het repareren en later ook fabriceren van stevige en extra ondersteunende werkschoenen voor mijnwerkers, is één van deze initiatieven.

Vandaag de dag wordt EMMA Safety Footwear niet alleen door mijnwerkers gedragen, maar door harde werkers over de hele wereld. In elke branche waar normale werkschoenen het afleggen, is er altijd een Emma werkschoen die de uitdaging wél aankan.

If you want to make a better shoe, use the people who wear them

Ervaring telt, of die nu goed is of slecht. Toen EMMA begon met het maken van werkschoenen, waren de meeste van EMMA's werknemers ervaren oud-mijnwerkers. Zij wisten dus precies hoe de veiligheid en het comfort van werkschoenen konden worden verbeterd. Nog altijd dragen EMMA's eigen medewerkers hun EMMA werkschoenen met trots. Ze weten dat kleine verbeteringen een wereld van verschil kunnen maken. Eén blik op de stiksels, het materiaal of de zool van een werkschoen en ze zien waar andere fabrikanten er de kantjes vanaf lopen.

High quality shoes need high quality materials

Voordat je betere werkschoenen kunt maken, heb je betere materialen nodig. Deze zoektocht naar kwaliteit heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van een productielocatie in Brazilië. De fabriek staat bekend om zijn soepel en duurzaam leer, sterk genoeg voor luxe autostoelen en werkschoenen. Vakbekwame, lokale ambachtslieden bewerken dit leer net zo lang tot het de perfecte eigenschappen heeft voor EMMA veiligheidsschoenen en -laarzen. Om het milieu te ontzien en een veilige toekomst zeker te stellen voor komende generaties, is Emma continu op zoek naar nieuwe manieren om materiaal te recyclen.

You may retire before they do

EMMA werkschoenen zijn gemaakt voor intensief gebruik en hebben dan ook een ongekend lange levensduur. Bovendien loopt niets lekkerder dan een ingelopen EMMA werkschoen. Het soepele volnerf-leer heeft een perfecte pasvorm die zorgt voor optimaal draagcomfort.

Vakmanschap

EMMA inspecteert elke huid zeer grondig en gebruiken alleen de allerbeste delen voor EMMA's veiligheidsschoenen en -laarzen. Zelfs bij een minimale beschadiging of oneffenheid wordt het leer niet meer gebruikt. Oog-handcoördinatie is misschien wel de belangrijkste vaardigheid bij de productie van EMMA werkschoenen. Het handmatige naai- en stikwerk vereist een vaste hand. EMMA werkschoenen zijn meervoudig gestikt, zodat ze lang meegaan en al die tijd comfortabel blijven. EMMA experimenteert continu met nieuwe materialen en patronen om steeds weer producten te optimaliseren en te verbeteren.

Everything's changed except EMMA's principles

Alle Emma werkschoenen zijn specifiek ontworpen voor een bepaalde industrie. Soms is extra grip nodig, moeten werkschoenen bestand zijn tegen bepaalde chemicaliën of extra geleidend zijn. Er zijn zelfs werkschoenen die aan ál deze eisen moeten voldoen. Om up to date te blijven met de laatste technieken en materialen, werkt EMMA nauw samen met haar toeleveranciers. De meeste materialen die EMMA gebruikt zijn van gerenommeerde merken zoals Cordura® en Sympatex®. Reken maar dat EMMA samen optrekt om haar producten zodoende steeds verder te verbeteren.